Seksuele ontwikkeling / grensoverschrijdend gedrag

In 2017 heb ik tijdens mijn opleiding onderzoek gedaan naar welke inzichten (pedagogisch) professionals hadden als het ging over seksueel gedrag (seksuele ontwikkeling) bij kinderen. Tijdens dat onderzoek heb ik gekeken naar welke handvatten (pedagogisch) professionals nodig hadden om seksueel gedrag te herkennen, bespreekbaar te maken en daar passend op te reageren.

Uit praktijkervaringen is gebleken dat (pedagogisch) professionals het lastig vinden om juist te handelen als situaties zich voordoen waarin seksualiteit voorkomt. Zowel eigen normen en waarden als de aard van seksueel gedrag zijn hierbij betrokken. Daarnaast wordt het als lastig ervaren om dit met ouders te bespreken. Bij iedere situatie kan dit anders zijn, maar ook iedere (pedagogisch) professional ervaart dit anders. Dit is per persoon verschillend hoe hij of zij hierin staan en wat men weet over het betreffende onderwerp.

Het onderwerp seksualiteit ligt voor veel mensen best gevoelig, maar het is er in iedere leeftijdsfase, en daardoor altijd aanwezig. In de kindertijd wordt de basis gelegd voor het seksuele en rationele gedrag als volwassene. Kinderen adequaat begeleiden en stimuleren gaat bij de professional gepaard met gedegen kennis en ervaring.

Er zijn veel situaties bekend wat seksualiteit van kinderen in het negatieve trekt en dat maakt het wellicht een nog lastiger onderwerp. Maar het hoort wel bij de ontwikkeling van kinderen.

Tijdens mijn opleiding pedagogiek bij Fontys hogescholen ben ik gecertificeerd om met het Vlaggensysteem te mogen werken.

Het Vlaggensysteem is bedoeld als interventie om gepast te kunnen reageren op seksuele gedragingen door dit te beoordelen en te bespreken met de personen die het op dat moment aangaat. Wanneer is de overgang van gezond seksueel experimenteergedrag naar licht of zwaar grensoverschrijdend gedrag? Hoe reageer je als professional als je bij een situatie uitkomt waar seksualiteit bij komt? Wat is je pedagogische reactie? Het Vlaggensysteem stimuleert gezond seksueel gedrag en draagt bij aan het voorkomen en terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. (Franck, 2017).

Ik heb inmiddels vele trainingen, ouderavonden en gastlessen mogen verzorgen over seksualiteit/grensoverschrijdend gedrag. Hierbij komt de seksuele ontwikkeling van kinderen aan de orde en hoe je het gedrag duidt wat je tegenkomt. Welke pedagogische reactie passend is bij de situatie. Ik ga in gesprek met deelnemers over hun eigen zienswijze betreffende seksualiteit. Wat zij daarvan meekrijgen vanuit de eigen opvoeding en hoe zich dit verhoudt tot hun professioneel handelen in de dagelijkse praktijk. Hoe ga je in gesprek met kinderen in diverse leeftijdsfases? Hoe met ouders? Wat zijn de nieuwe trends op het gebied van social media?

Er zijn diverse mogelijkheden om onderwerpen toe te voegen of weg te halen zodat de training op maat is voor de groep mensen waarvoor de training, ouderavond of gastles bestemd is.

Meer informatie? Vraag dan advies aan en dan kijken wij samen wat wij voor elkaar kunnen betekenen.