Basistraining Vlaggensysteem

Training Vlaggensysteem

Iedere professional die met kinderen werkt heeft wel eens te maken met voorvallen die te maken hebben met de seksuele ontwikkeling van kinderen. Over het algemeen gaat dit over gezond seksueel gedrag en past dit bij de ontwikkeling van een kind. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die doktertje spelen, jongeren die vragen stellen, kinderen die hun eigen lijf ontdekken en ga zo maar door.

Maar hoe bepaal je nu wanneer het gaat om gezond of om seksueel grensoverschrijdend gedrag? Ieder heeft hier een eigen referentiekader. Eigen opvattingen, eigen opgedane ervaringen en normen en waarden. De methodiek van het Vlaggensysteem geeft professionals handvatten om grensoverschrijdend seksueel gedrag te beoordelen en een adequate pedagogische reactie te formuleren. In de basistraining wordt ingegaan op het Vlaggensysteem, het duiden van seksueel gedrag en het pedagogisch handelen met betrekking tot de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Over het vlaggensysteem

Het Vlaggensysteem is een beschermde interventie ontwikkeld door Sensoa in samenwerking met Movisie. Het is een methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren te duiden, er adequaat op te reageren en daarover met elkaar in gesprek te gaan.

In de methodiek Vlaggensysteem wordt het gedrag van kinderen en jongeren gekoppeld aan zes criteria en vier vlaggen. De normatieve lijst geeft inzicht van de seksuele gedragingen van kinderen en jongeren in verschillende leeftijdscategorieën.

De methodiek helpt professionals om seksueel gedrag te duiden en een pedagogische reactie te formuleren. Tijdens de training gaan we dan ook praktisch oefenen met de methodiek van het vlaggensysteem en de daarop volgende (passende) pedagogische reactie.

Aan het einde van de training weet je:

  • Wat bij een (gezonde) seksuele ontwikkeling past van kinderen en jongeren
  • Wat het vlaggensysteem inhoudt en hoe je dit kunt inzetten in je dagelijkse werk.
  • Hoe je seksueel gedrag van kinderen en jongeren op de juiste manier kunt duiden en inschatten.
  • Hoe je seksualiteit en seksueel gedrag bespreekbaar maakt bij en met kinderen, jongeren, ouders en collega’s.
  • Hoe je een passende pedagogische reactie geeft.
  • Hoe de eigen normen en waarden van invloed zijn op je professionele handelen.

Voor wie?

De training is voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt. Denk hierbij aan:

  • Pedagogisch professionals kinderopvang
  • Leerkrachten en docenten onderwijs (zowel basis, voorgezet, MBO als HBO)
  • Maatschappelijk werkers
  • Trainers sportclubs
  • Enzovoorts

Duur en locatie

2 dagdelen, tijd en locatie nader te bepalen.

Certificaat

De deelnemers krijgen na afloop van de training een erkend certificaat “Basistraining Vlaggensysteem” uitgereikt.

BIMA training (Bianca Umans) is gecertificeerd door Hobéon als train-de-trainer en staat ook geregistreerd als aanbieder van de basistraining.